måndag, november 02, 2009

Jämställdhetsframgång i (s)kymundan

Den största nyheten från S-kongressen låg i det som inte hände: partiledningen mötte inga motgångar i någon fråga av vikt (även om det bl.a. skedde till priset av att oginheten mot vinster i välfärden fick skina igenom lite starkare). S verkar därmed parkera sig rätt stabilt lite vänster om mitten (vilket också har sina faror som dagens DN-ledare påpekar.)

Det kretsade som så ofta mer om det politiska spelet, som vi politikfantaster gärna försjunker i. Det mest intressanta på kongresscenen blev därför att Sahlin kunde välkomna Wetterstrand, Eriksson och Ohly som en manifestation av det rödgröna koalitionsbygget, efter bästa Alliansmanér. I förlängningen får vi se om de också som Alliansen lyckas komma överens om ett slagkraftigt, enat sakpolitiskt "mitten-vänster"-alternativ.

På jämställdhetsfronten hände dock något sakpolitiskt substantiellt, lite i skymundan. Att Socialdemokraterna numera är för en tredelning av föräldraförsäkringen, i tre lika delar, är faktiskt en smula epokgörande. Och visar kanske också att framgångsvägen ligger i det pragmatiska tredelningsalternativet, inte att helt slopa möjligheten att överföra en del av sina föräldradagar, som varit ämne för förslag och debatt tidigare i flera partier.

Det är en framgångsväg som jag hoppas att mitt Folkparti också följer. På onsdag debatterar vi i Stockholmsföreningen bl.a. föräldraförsäkringen på det förberedande "mini-landsmötet". Förhoppningsvis kommer vi sända med våra ombud en stark rekommendation till det stora landsmötet senare i november.

Att Folkpartiet förstärker sin profil som ett borgerligt jämställdhetsalternativ är viktigt för hela Alliansen. Då måste de nya moderaterna visa förnyelse även på den här punkten, som Per Altenberg skriver. Socialdemokraternas nya linje kan bli den hävstång som behövs.

Mer medialt: DN, SvD, SvD igen.

Intressant om , , , , ,

Inga kommentarer: