söndag, juni 28, 2009

40 år efter Stonewall: Regnbågsfrågor inte lätt för Obama heller

Att värderingarna bland amerikaner, liksom bland andra västerlänningar, blir mer och mer liberala och toleranta är ingen nyhet. Inte heller att detta ställer till problem för ett parti som republikanerna, som byggt mycket av sina framgångar på senare år på en koalition mellan ekonomiskt och värderingsmässigt konservativa med högerkristna som stabila kärnväljare.

Men helt lätt är det inte för demokraterna och den nära helgonförklarade president Obama heller vilket visar sig i de så explosiva frågorna om gayrättigheter - ett lackmustest för konservativa och liberaler i ett USA där det privata är ack så politiskt. Även om Obama redan har gått mycket längre åtminstone i ord än vad företrädaren Bill Clinton vågade göra på 90-talet, så har den amerikanska opinionen rört sig ännu mer - framför allt bland yngre. Och förväntningarna och kraven bland gayaktivister som stöttade demokraterna och Obama har höjts. Om detta skriver NY Times, 40 år efter Stonewall.

Obama har förstås andra och i de flestas ögon betydligt större frågor att ta itu med: Samma ekonomi- och klimatkriser som toppar svenska och europeiska agendor. Och liksom de högerkristna hos republikanerna kan man fråga sig vart missnöjda liberaler som tycker att det går för långsamt istället realistiskt kan vända sig. Vilka skulle kunna leverera bättre än den starkaste demokratiska maktkoalitionen i Washington sedan åtminstone det tidiga 90-talet eller rentav 60-talet?

Samtidigt ska demokraterna nog se till att hålla den liberala fanan någorlunda högt - om inte annat så med tanke på de unga väljare som förhoppningsvis behåller sina liberala värderingar och får sällskap av fler yngre generationer.

Demokraterna och regnbågsliberalerna behöver varandra.

Intressant om , , , , , , , , ?

Inga kommentarer: