söndag, juni 14, 2009

Ja till höga hus i Stockholm - på rätt plats

En het fråga i Stockholm är alltid hur staden byggs - nya och gamla hus, som ska byggas, rivas, renoveras, bevaras. Viktigt är att se helheten. Staden är summan av alla dessa delar, alla dessa stadsbyggnadsbeslut. Just nu diskuteras höga hus i stan. Här förenas mitt kulturpolitiska fält med stadsbyggnadsfrågorna. Självklart ska vi bygga högt också i Stockholm - för att det är praktiskt, modernt, snyggt och inte minst för att många gillar högre hus och för att det behövs.

Men det ska göras på rätt plats. Och det är inte mitt i stan som den föreslagna skyskrapan (Klara torn) vid Vasagatan mellan Centralen och Klara kyrka. Och vill man sätta Stockholm på världskartan görs det kanske inte i första hand med höga hus - den tävlingen kan vi aldrig vinna mot Burj Dubai och Empire State Building.

Om detta har jag skrivit i lokaltidningarna här på Kungsholmen och runt om i länet:

Gärna höga hus i stan – men på rätt plats

Stockholm växer, även i kristider. Nu tar vi chansen att bygga nya delar av staden, höja blicken och bygga riktigt högt – på rätt ställen.


Höghus ska byggas i Kungsholmens nya Lindhagen, Vasastans Norra station, Östermalms Värtan. Söder torn borde självklart ha fått sin fulla höjd vid nya Medborgarplatsen istället för dagens halvmesyr. Men skyskrapor hör inte hemma bredvid Klara kyrka eller Stadshuset.


Alla städer kan bygga skyskrapor, men ingen har Stockholms stadsbild med vattnet, ljuset och det historiska arvet från olika epoker. Vi ska inte förstöra helheten som gör stadens skönhet och attraktionskraft.


Vi har byggt högt förr, Kungstornen var föregångare i världen. Och vi har gjort det klokt, längs stadens mittaxel, den naturliga åsen, och vid tullarna, som portar till staden.


Det ropas på märkesbyggnader men sådant kan ingen veta på förhand. Ser vi till helheten och det unika har vi däremot alla chanser att fästa Stockholm på världskartan och i historieböckerna. Det kanske inte ens blir med en skyskrapa – vad sägs om ett nytt operahus med vattnet och det nordiska ljuset?


Rasmus Jonlund (FP)
Kultur- och kommunpolitiker, Stockholm

Intressant om , , , , , ,

Inga kommentarer: