söndag, mars 04, 2007

Ljusare slott

Som de flesta (?) andra inflyttade stockholmare har jag blivit en varm lokalpatriot för huvudstaden som min hemstad. Ljuset, vattnet, historien, byggnaderna; med den historiska staden runt Strömmen och vårt kungliga slott i dess hjärta. Vissa av oss skulle kanske hellre se ett annat prefix framför slottet, eller i varje fall en mer demokratisk kunglighet - dvs på ett eller annat sätt mer direkt folkvald.

Nåväl; slottet är ändå på något sätt vårt, och det kunde vi förhoppningsvis börja med att förändra. Både belysningen av och färgen på denna i dag mörka, med förlov sagt ganska dystra stenfyrkant har diskuterats mer på senare år. Hovstaten eller motsvarande ska enligt uppgift vara skeptisk till förändring. Kunglig konservatism borde dock inte få lägga hinder i vägen här.

DN:s Namn och nytt har startat en föredömlig informations- och omröstningskampanj. Det ljusgula alternativ som jag själv förespråkar leder för närvarande - men även det ljusröda vore helt klart att föredra. Så in och rösta här!

Andra bloggar om: ,

3 kommentarer:

Anonym sa...

Om man tänker in hur avgaserna svärtar ner en fasad på 5 år, så skulle slottet se hemskt ut om några år om det vore målat i en ljus färg..

Titta på hur båfilsbåge ser ut i dag några år efter bygget.

Brunt står sig i längden med dagens avgassitution...

Stadsarkitekten hade rätt tycker jag.

Rasmus på Kungsholmen sa...

Det är ett giltigt argument men jag tycker nog att vi i så fall, för ljusets och skönhetens skull, får kosta på oss lite fasadtvätt. Tänk hur de klarar alla vita och ljusa fasader i världsstäder som Paris och London.

Och avgassituationen får vi väl hoppas inte består på samma sätt som i dag.

Anonym sa...

Gul skulle kunna bli fint. Rosa däremot... nej. Smutsen skulle inte vara nådig.