måndag, mars 12, 2007

Liberalt familjegnabb

Ett liberalt familjegnabb kunde det kanske kallas när folkpartiets partisekreterare på DN debatt anklagar centerpartister för att vara för (ny)liberala i vissa frågor. Avgående CUF-ordföranden, tillika förgrundsfigur i "Stureplanscentern", känner sig utpekad. En f.d. folkpartist som Johan Ingerö är milt sagt kritisk. Debatten lär hänga med nyhetsdygnet runt om inte längre, vattenglas eller ej.

Visst är det intressant hur Sverige bredvid partiet som heter liberalerna har fått ytterligare ett, som kallar sig socialliberalt. Centern och folkpartiet har genom åren legat mer eller mindre nära varandra och vid minst ett tillfälle varit nära en sammanslagning (även om det var tre och ett halvt årtionde sedan). Visst är det intressant med de sakpolitiska skillnaderna mellan dessa två partier.

Före valet tog folkpartiet strid för att värna ersättningsnivåerna i sjukförsäkringen. Att partiet efter valet tagit stryk i opinionen kan delvis vara efterdyningar av valrörelsens slutfas och dataintrångsskandalen, men beror kanske också på att folkpartiväljare mer än andra borgerliga sympatisörer värnar den sociala trygghet som utmålats som hotad i och med förändringarna av a-kassan.

Försvaret av inkomstbortfallsprincipen - till skillnad från tankar om grundtrygghet - i socialförsäkringarna - är en viktig uppgift för ett liberalt folkparti som värnar den generella välfärden

Pingat på intressant.se. Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: