lördag, februari 24, 2007

Rapports märkliga skolreportage

Måste så här i skrivartagen på lördagen också skriva av mig lite frustration efter ett tv-nyhetsinslag i måndags - om skolans eventuella behov av fler resurser - med en minst sagt märklig tolkning av skolminister Jan Björklund och en ännu märkligare koppling till ett inslag om undervisning i liten grupp av en särskild grupp elever med särskilda behov. Mejlet till Rapport-redaktionen nedan berättar vad det handlar om (har ännu ej fått något svar). Och det hela föranledde faktiskt mitt livs första anmälan till granskningsnämnden!

- - -

Hej! Såg just Rapport och inslaget om behovet av resurser i skolan, för att hjälpa elever med extra behov som annars är "stökiga". Mycket intressant om hur mycket som kan göras även i sådana fall där det tycks ha gått ganska långt i "stökighet".

Men jag undrar över vinklingen att detta inte stämmer med vad skolministern har sagt. Det gamla studioinslag med Jan Björklund som ni visade i inslaget, och för den medverkande läraren, handlade ju om ett generellt resonemang: Att skolans problem i grunden inte (alltid/bara) handlar om resurser, att Sverige lägger i princip mest i världen på sina skolor.

Björklund sade inte att det aldrig handlar om mer resurser, för att avhjälpa vissa problem i vissa skolor. Och framför allt sade han inte vad jag kunde märka att elever med särskilda behov inte behöver särskilda resurser. Nu verkade det nästan som att Björklund anser att elever som de ni skildrade i kvällens reportage skulle gå i vanliga skolklasser med 20-30 elever.

Det är ju raka motsatsen mot Björklunds, folkpartiets och alliansens skolpolitik. Den handlar tvärtom om att se både eleverna med stora behov och de särskilt begåvade, som båda hamnar på undantag i en genomsnittsskola där alla tänks ha ungefär samma förutsättningar och ha ungefär samma behandling.

Det Björklund/fp däremot sagt är att det är bättre att satsa resurser på lågstadiet, upptäcka ev problem och hjälpa så tidigt som möjligt, än att låta det gå så långt som till gymnasiets individuella program.

mvh Rasmus Jonlund
Folkpartist, kommunpolitiker


- - -

Pingat på intressant.se. Andra bloggar om: , , , , ,

Inga kommentarer: