lördag, juni 03, 2006

Kunskap i tid

I förra veckan rapporterade lokaltidningen Vårt Kungsholmen om att en femtedel av niorna på Kungsholmens skolor inte klarar godkänt för gymnasiebehörighet. Sommarskola blir insatsen nu - men självklart borde något ha gjorts mycket tidigare. Folkpartiets politik är entydig: tydligt kunskapsfokus från första klass och satsning hellre på lågstadiet med läsa-skriva-räkna-garanti än på individuella programmet (för icke-behöriga), som nu blivit ett av landets största gymnasieprogram. Utvärdering genom nationella prov och tidigare betyg behövs också.

Liberaler vurmar för skolan eftersom det är det bästa sättet att nå rättvisa villkor i samhället genom jämlika möjligheter. Vad människor sedan vill och lyckas göra av dessa möjligheter är en annan sak.

Jag skrev förstås raskt en liten reflektion som kom in i tidningen i dag, klistras in nedan.


Skolpolitiken är problemet
När en av fem niondeklassare på Kungsholmen riskerar underkänt, är det uppenbart att något måste förändras. Sommarskola är bra för de som nu inte klarar behörighetskraven till gymnasiet men egentligen borde något ha gjorts långt tidigare. När de första betygen kommer i åttan är det för sent.
Tidigare betyg är ingen lösning i sig men de är ett redskap för att upptäcka behoven i tid. Resultaten blir konkreta för skolan, föräldrarna och eleverna själva.


Folkpartiet vill införa en läsa-skriva-räkna-garanti så att inga elever lämnar de första skolåren utan baskunskaperna i svenska och matematik. Att en del inte lyckas nå de målen ens på nio år är ett gigantiskt svek.

Den svenska skolans problem ligger framför allt i den nuvarande skolpolitiken. Med rätt förutsättningar slipper skolan svika eleverna.

Rasmus Jonlund (fp)
Stadsfullmäktigekandidat, Kungsholmen

3 kommentarer:

Anonym sa...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

Anonym sa...

Looks nice! Awesome content. Good job guys.
»

Anonym sa...

Really amazing! Useful information. All the best.
»