Partiledarnas popularitet avgör måhända inga val - då kunde Socialdemokraterna vara riktigt oroliga, och Miljöpartiet väldigt styva i korken. Något som mycket väl kan bli den avgörande faktorn i nästa val är däremot regeringsalternativens trovärdighet, och då har både person och sakpolitik betydelse.
Därför är DN:s genomgång av det rödgröna alternativets ståndpunkter i en rad viktiga frågor (ej på nätet) intressant. Ingen överraskning men ändå klargörande. Inte bara skiljer det tiotals miljarder i nivån på skattesänkningarna, också energipolitiken och kärnkraftens framtid, miljöfrågorna i stort, den specifika frågan om återinförd förmögenhetsskatt, försvaret och närvaron i Afghanistan, med mera, med mera splittrar de rödgröna, i olika konstellationer. Alla oerhört viktiga frågor där en regering måste ha en långsiktig linje - en linje som väljarna med rätta bör efterlysa redan före valet.
Oenigheten verkar dock också gälla just hur viktigt det är att ge väljarna de svaren. Viljan att komma överens och presentera en gemensam linje i centrala frågor tycks inte överväldigande. Och här spelar statsministerkandidaten Mona Sahlins svaga ställning roll - hur goda förutsättningar har hon att trovärdigt forma sitt alternativ, i konkurrens med berättigat kaxiga miljöpartister (framför allt Maria Wetterstrand) och opinionsmässigt sargade vänsterpartister (med en Lars Ohly vars parti fortfarande verkar långtifrån säkert på att ett gemensamt regeringsalternativ är så smakligt)?
Naturligtvis finns, har funnits och ska finnas skillnader också mellan Alliansens fyra partier. Men de borgerliga har bevisat sin regeringsfähighet, i solskens- och kristider, under över tre år, de har regerat ihop förr, och de grundläggande skillnaderna i synen på samhället och inte minst de tunga ekonomiska frågorna är mindre.
Det blir en spännande politisk vår när och om de rödgröna börjar presentera alternativet - eller åtminstone allt oftare kommer att få frågor om vilka deras gemensamma svar är.
Läs t.ex. Seved Monke om (s)våra tider.
Intressant om rödgröna, Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet, Alliansen, Folkpartiet, kärnkraft, energi, skatter, förmögenhetsskatt, Afghanistan, Afghanistan-styrkan, regeringen, regeringsalternativ
söndag, januari 17, 2010
Vad ryms under det rödgröna skalet?
Etiketter:
Demokrati o ideologi,
Ekonomi o arbete,
Partipolitik
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar