Mycket kritik har riktats mot reformerna av sjukförsäkringen - men svenskarna verkar mycket välmotiverat inte ha något större förtroende för oppositionens alternativ. Något sådant alternativ finns ju inte. Även om Alliansregeringens reformer kunde vara annorlunda och säkerligen mer kraftfulla.
Riktigt så kraftlösa som Aftonbladets Lena Mellin hävdade är dock inte sjukförsäkringsreformerna. Allt går att säga med statistik - men de "tre timmar på jobbet" som Mellin menar att rehabiliteringskedjan gett, innebär faktiskt 4.700 färre sjukskrivna människor, 130.000 färre sjukdagar per år och en vinst på 60-65 miljoner kronor. Ingen jätteförändring men heller knappast något fiasko, som Expressens Ann-Charlotte Marteus påpekar. Och i Rapport (som på nätet har ett TT-telegram) kunde tittarna tidigare i veckan höra uppmuntrande ord om betydelsen av snabb rehabilitering som rehabiliteringskedjan innebär.
Sedan kunde nog en hel del göras för ännu snabbare rehabilitering, så att alla människor får en verklig chans att jobba, vara med i sammanhanget på en arbetsplats, och försörja sig själva.
Läs också SvD och Seved Monke om de rödgrönas låga förtroendesiffror kring sjukförsäkringen.
Intressant om sjukförsäkring, sjukskrivning, rehabitering, rehabiliteringskedja, Lena Mellin, Ann-Charlotte Marteus, Aftonbladet, Expressen, Rapport
fredag, januari 15, 2010
Nu får sjuka rehabilitering snabbare
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
2 kommentarer:
Ännu en ihålig analys baserad på torra siffror. Noll mänsklighet.
Menar du Lena Mellins analys? Eller Marteus? Eller de som arbetar med företagshälsovård och rehabilitering i praktiken och som i Rapport-inslaget berättar om vad de förbättrade möjligheterna till rehabilitering betyder?
Bakom siffrorna finns alltid människor, naturligtvis. Men siffrorna behövs för att visa verkligheten.
Anklagelser om omänsklighet gör det inte mindre sant att sjukförsäkringen behövde och behöver reformeras och att just människor behöver få bättre hjälp ur sjukskrivning, genom rehabilitering och lotsning, tillbaka till arbete - på samma jobb och arbetsplats, eller någon annanstans.
Skicka en kommentar