När världen håller andan inför den s.k. svininfluensans fortsatta framfart är det kanske lämpligt att istället ta ett djupt andetag (smittorisken torde vara låg!) och få proportion på smittoskräcken. Ja, det verkar ha uppstått en ny form av influensa - men i dagsläget verkar den inte vara farligare än vanliga influensor som vi utsätts för årligen. Det finns betydligt värre sjukdomar att oroa sig för - många har påpekat att malaria och aids skördar mångdubbelt fler offer varje dag än vad den nya influensan hittills har åstadkommit.
Orosmoln på hemmaplan är multiresistenta bakterier, och generellt att vi håller på att vrida vårt mest effektiva hälsovapen under 1900-talet, antibiotikan, ur händerna på oss själva genom överanvändning som leder till ökad resistens.
Svenska myndigheter verkar dock hålla huvudet kallt, en gynnad position som bl.a. Anne-Charlotte Marteus uppmärksammar i dagens Expressen. Det gäller också i stor utsträckning svenska medier - men visst finns onödigt alarmistiska inslag. Historieprofessorn Dick Harrisson, som bl.a. skrivit en tjock bok om digerdöden, drog i P1 i morse (webbradio) historiska paralleller - mest näraliggande till spanska sjukan, mänsklighetens senaste riktigt dödliga pandemin. Han verkade mot den bakgrunden skeptisk till att internationellt samarbete med t.ex. vaccinleveranser verkligen skulle fungera i ett krisläge.
Men 1918 är länge, länge sedan. Inte så mycket i år som i mänskligt, medicinskt och teknologiskt framåtskridande. Visst sätter regeringar sina egna invånare främst men att jämföra misstron och handelshindren direkt efter första världskriget, med dagens rörliga
Europa och omvärld, känns rätt anakronistiskt.
Intressant om svininfluensa, pandemi, smittskydd, spanska sjukan, Dick Harrison
torsdag, april 30, 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar