Orkanen Katrina blev 2005 ett hårt slag mot New Orleans och hela Louisiana - och mot president Bush, vars förtroende bland allmänheten aldrig riktigt återhämtade sig. Kritiken var hård mot hur katastrofhjälpen fungerade, inte minst i det akuta skedet. På längre sikt visar det sig nu enligt en artikel i NY Times (mitt elektroniska amerikanska husorgan) att det federala uppbyggnadsstödet har gett bra utdelning.
Sysselsättningen har således ökat i Louisiana även de senaste månaderna, som enda amerikanska delstat.
För delstatens guvernör Bobby Jindal kan detta faktum paradoxalt nog bli lite besvärande. Jindal hör nämligen till den hårdföra republikanska falang guvernörer som, till skillnad från bl.a. Kaliforniens Schwarzenegger och Floridas Christ, säger nej till stora delar av det federala stimulanspaketet. (Jindals meningsfrände i sammanhanget, South Carolinas Mark Sanford, har uppmärksammats för sitt nej till extra federala pengar till bl.a. skolor - pengar som skolledare, lärare och elever i hans delstat verkligen skulle välkomna.)
Jindal sågs tidigare som en av de ledande pretendenterna till det framtida ledarskapet för det skadeskjutna republikanska partiet, men hans stjärna dalade efter ett svagt framträdande när han fick uppdraget att leverera partiets svar på Obamas första tal till kongressen.
Skälen till nejet till federala stimulanspengar är enligt guvernörerna själva principen att inte öka budgetunderskottet. Andra skulle kalla det populism - att bara vara motvalls demokraterna och Barack Obama.
Utan någon annan egen agenda blir problemen nog snart stora för såväl guvernör Jindal som hela hans Grand Old Party.
Intressant om USA, Louisiana, stimulanspaket, Barack Obama, Bobby Jindal, Mark Sanford, demokraterna, republikanerna
söndag, april 05, 2009
Katastrofhjälp hjälper även mot lågkonjunktur
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar