måndag, september 13, 2010

FP tar röster från S - visar hur hela Alliansen behövs

Det finns många skäl att rösta på Alliansen. Anna Dahlberg listar tio stycken på Expressens ledarsida. DN:s ledarsida gör i dag också en bra analys. Det handlar både om att få en regering som kan styra Sverige, helst en majoritetsregering, och om de viktiga sakfrågorna, inte minst för jobben, skolan och i ett större sammanhang Sveriges konkurrenskraft och framtida välstånd.

Men det finns också specifika skäl att rösta på Folkpartiet, eller för den delen på något av de två andra mindre Allianspartierna, Centern eller Kristdemokraterna.

Ett viktigt sådant är taktiskt: Alla fyra behövs för Alliansmajoritet. Moderaterna ska heller inte få bli för stora och för dominerande - då faller hela idén med Allians för Sverige. Bredden i åsikter, profilområden och ideologi är viktig, och då är vi inne på de sakpolitiska skälen att rösta på ett mindre Alliansparti, och gärna Folkpartiet. SvD:s PJ Anders Linder gör en belysande genomgång med lite ovanligt perspektiv på profilområdena: för Folkpartiets del den starka staten. Det känns lite ovant för en liberal men är som Linder påpekar en viktig uppgift framför allt för oss: en stat som gör det den ska behövs för att allt annat, som medborgare, näringsliv och civilsamhälle gör och ska göra själva, ska fungera.

Mittenpartierna, och framför allt Folkpartiet, har också bäst förutsättningar att locka väljare över blockgränsen, som ytterligare en Sifo-mätning visade i fredags (SvD).

Trenden enligt de sammanvägda opinionsmätningarna är nu att de två stora partierna, Moderater och Socialdemokrater, liksom det tidiga valårets raket Miljöpartiet, backar (Ekot, SVT). Övriga partier går fram. Och dagens United Minds i Aftonbladet visar inte bara en uppgång för Folkpartiet, utan att vi vinner väljare från S. Det behövs för en Alliansseger, och en stabil regering. Det behövs för Sverige.

Carina BobergMarcus Grundén, Olov Lindquist, Anna Lundberg bloggar.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: