söndag, september 05, 2010

FP fortsätter uppåt - Alliansmajoritet ger råg i ryggen

Dagens valarbete eldas förstås på av att Alliansen även i veckans Sifo får över 50 procent och därmed skulle få egen majoritet i riksdagen. Varje enskild mätning, där förändringarna inte är statistiskt säkerställda och läget är fortsatt jämnt och spännande, säger förstås inte så mycket men Alliansens genomgående övertag ger förstås råg i ryggen. Den bilden bekräftas av t.ex. Sveriges Radios/Novus sammanvägning av opinionsmätningarna. För Folkpartiet ser det rentav ännu trevligare ut i SVT:s Väljarindex.

Det blev inte de rödgrönas vecka, trots den länge emotsedda presentationen av valmanifestet. Men det fortsatt jämna läget ger ingen anledning till Alliansväljare att luta sig tillbaka. Nu gäller fortsatt intensiv valarbete för att bibehålla momentum.

Folkpartiets, och nu även Centerns, framryckning visar också att vägen till Alliansframgång nu de återstående två veckorna till valdagen till stor del ligger i mitten. De rätt goda chanserna till egen Alliansmajoritet ger förstås också chans till en fortsatt stabil majoritetsregering som Sverige behöver. Oavsett om Sverigedemokraterna trots allt skulle ta sig in i riksdagen - vilket de inte gör enligt dagens Sifo. Deras s.k. 99-punktersprogram rosade tydigen inte väljarkåren.

Mona Sahlin gör samtidigt stor sak av att utmåla sig som den allra största motståndaren mot Sverigedemokraterna, och utmåla en skakigare regeringssituation än vad som verkar sannolikt. Om olyckan är framme är det helt tydligt att inget av de seriösa riksdagspartierna ens överväger ett samarbete med SD, oavsett vilka intrikata spekulationer som en del gärna ägnar sig åt. En stabil regering kan bildas ändå även om det optimala är en majoritetsregering - och där har alltså Alliansen de största chanserna.

Media: AB, DN 1, 2, 3Expressen, SvD 1, 2, 3, SVT. Bloggar: Gustav Andersson, Magnus Andersson, Tokmoderaten Antonsson, Annika BeijbomCarina BobergThomas Böhlmark, Anne-Marie Ekström, Kristina Palmgren, Kent Persson, Johan Pettersson.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

1 kommentar:

Anonym sa...

Valet är först den 19e september. Så, den som lever får se. Just nu utlovas en massa fantastiska saker.
Verkligheten - maktens gloria kommer att lysa lite längre fram i tiden. Först då får vi se vem som gör vad, och med vem. Makten är oftast mycket viktigare är lojalitet och ideologi.
För närvarande tror jag ingenting! Jag vet bara att jag fasar för mp och v i en regering!