måndag, september 14, 2009

Mer pengar till kulturen i Stockholm och Sverige

Äntligen är det klart att Framtidens kultur får en fortsättning, som DN skriver om i dag. Framtidens kultur har betytt mycket för utvecklingen av nya aktörer och uttryckssätt i svenskt kulturliv. Att efterföljaren, Kulturbryggan, förväntas finansieras till hälften med icke-statliga pengar är helt i linje med det kulturen behöver: mer pengar från andra kassor än det offentliga, och även mer samverkan med andra delar av civilsamhället och med näringslivet.

I Stockholm har vi redan som en del av vår incitamentsstruktur (växtpengar) upprättat en fond för nyskapande kultur - där det också är tänkt att andra ska kunna bidra.

En annan del av våra växtpengar är den omskrivna kulturbonusen (senast i dag luftas kritik i SvD). Med bonusen premierar vi kulturverksamheter med just intäkter från även andra källor än det offentliga. Att nå barn och unga ger också bonus. Viktigt att komma ihåg är att detta är extra pengar, ovanpå det ordinarie kulturstödet. Ingen får bonus som inte också har vanligt kulturstöd och därmed har klarat den kvalitets- och angelägenhetsbedömningen. Och ingen får mindre pengar för att andra får bonus.

Intressant om , , , , , ,

Inga kommentarer: