torsdag, februari 12, 2009

Operan, Dramaten och regional kultur

I början av veckan skrev min partivän Madeleine Sjöstedt intressant på DN Debatt om en idé att slå samman Operans och Dramatens organisationer för att tillgodogöra sig samordningsfördelar. Det kunde gälla verkstäderna, biljetthanteringen, administrationen. Dock ej den konstnärliga ledningen.

Förslaget har hyllats, sågats eller hälsats med försiktigt intresse. Själv vet jag inte alls vad jag tycker förutom att det definitivt kan vara en idé värd att pröva. Sedan kanske en full administrativ sammanslagning till "De Kungliga Teatrarna" inte är lämplig (hur pampigt namnet än är, även i en ihärdig liberal republikans öron).

En som verkar ha missuppfattat lite vad Madeleines testballong går ut på är Folkpartiets kulturpolitiska talesperson och tillika borgerlighetens intressantaste kulturpolitiker på riksnivå, kulturutskottets vice ordförande Cecilia Wikström. Jag och andra har kommenterat på hennes blogg där hon sågar Madeleines förslag. Visst har Cecilia rätt i att detta inte är Folkpartiets politik, men idén kan väl ändå prövas.

Även idéer från kulturborgarråd i Stadshuset måste ju nämligen få framföras i debatten - även om den förre Dramatenchefen Lars Löfgren ägnar en hel DN-replik åt att det är fel avsändare.

Löfgren med flera bör veta att vi i Stockholm tar vårt ansvar för huvudstadens kulturliv - oavsett om det är kommunalt, statligt eller helt fristående - på största allvar. T.ex. vill vi gärna se ett nytt operahus, för vilket Stockholm inte borde ha någon brist på vackra passande platser.

Vi ser också fram mot att som Kulturutredningen i dag föreslår ta ett större ansvar för kulturen regionalt, i samverkan med landstinget och kulturens aktörer. (Se också t.ex. DN, SvD.) Det handlar både om kulturens roll för regional tillväxt, för människors livskvalitet och hälsa, och inte minst för sin egen skull - ett egenvärde som bättre upptäcks och främjas med ett lokalt och regionalt synsätt. Sedan ser jag personligen också fram mot en kommande Stockholmsregion (gärna en Stockholm-Mälarregion) där detta kan komma ännu mer till sin rätt. Stockholms stads starka roll i kulturen och även i ett sådant regionalt sammanhang lär dock bestå.

Pingat på intressant.se Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Inga kommentarer: