torsdag, augusti 26, 2010

Det handlar om jobben - till 69 års ålder, om man vill

Hundratusen fler sysselsatta sedan förra valet, trots mellanliggande jättekris. En arbetslöshet som tydligt är på väg ned (DN, SvD). Europabäst i statsfinansiell ordning och tillväxt. Alliansen har mycket att glädjas och vara stolta över - men det finns också mycket mer att göra.

Det "jobbmanifest" som lanserades i dag gör skäl för sitt epitet. Alliansens valmanifest innehåller förstås många kloka förslag på en rad områden, inte minst utbildning och sjukvård, men jobben och ekonomin står i fokus. Utan bra förslag där, blir det ju som bekant inte mycket resurser till all den välfärd vi så gärna vill se.

Här finns löften och reformambitioner, bl.a. om fortsatta skattesänkningar för att göra det mer lönsamt att arbeta. Och även om slopad värnskatt är något Folkpartiet får fortsätta att kämpa för genom den utredning som ska göras, så finns det en tydlig liberal prägel. Det gäller förstås allra mest på utbildningsområdet, där satsningarna på lärlingar, folkhögskola m.m. också är jobbsatsningar - inte minst mot den problematiska ungdomsarbetslösheten, som kräver strukturella förändringar.

En viktig reform är också möjligheten att jobba till 69 års ålder för dem som önskar. De vars kompetens behövs kanske som allra mest och som känner att de kan och vill orkar jobba några år till - inte ska de skickas hem!

Media: AB, DN 1, 2, 3, 4, 5, Expressen, SvD 1, 2, 3, SVT. Bloggar: Per Altenberg, Magnus Andersson, Thomas Böhlmark, Runo Johansson, Kent Persson, Birgitta Rydberg. Om valmanifestet på Alliansens hemsida.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , ,

7 kommentarer:

Anna11 sa...

40-talisterna tillåts bita sig kvar för evigt. De kom snabbt fram på 70-talet till höga positioner, när de krävde nytt tänkande. Nu 40 år senare är erfarenhet och Alzheimer viktigare meriter och inte minst möjligheten att stoppa eventuella 60- eller 70-talister att ta sig fram (50-talisterna har redan förlorat kampen). Att utan minsta eftertanke höja pensionsåldern till 69 år, är att fullkomligt förstena Sverige och inte tillåta förnyelse.

Rasmus på Kungsholmen sa...

Utan minsta eftertanke? Snarare gäller det att ha mer än en tanke i huvudet samtidigt. Att vi både måste göra mer för att få in unga på arbetsmarknaden, genom t.ex. lärlingsjobb, och dels öppna för fler äldre att stanna kvar och jobba längre, och bidra med sin erfarenhet. Det ger ekonomiskt växtkraft och skapar i längden fler jobb. Vi behöver ha en flexibel pensionsålder, många vill sluta tidigare, men en del vill fortsätta att bidra.

Anna11 sa...

Jättebra Rasmus! Men, alla oss som arbetar mitt emellan 18-åringarna och 69-åringarna? Vi ska alltså ha allt mer åldrande och lågpresterande chefer, samtidigt som våre egna karriärchanser långsamt grumlas. Nej, detta förslag är enbart till för att tillfredställa 40-talisterna som aldrig lärt sig förstå när man ska lämna festen i tid.

Anna11 sa...

Jättebra Rasmus! Men, alla vi som arbetar mitt emellan 18-åringarna och 69-åringarna? Vi ska alltså ha allt mer åldrande och lågpresterande chefer, samtidigt som våra egna karriärchanser långsamt grumlas. Nej, detta förslag är enbart till för att tillfredställa 40-talisterna, som aldrig lärt sig förstå när man ska lämna festen i tid.

Rasmus på Kungsholmen sa...

Alla däremellan tjänar givetvis också på en växande ekonomi, med fler jobb, där fler kan jobba.

Du verkar ha en väldigt pessimistisk syn på 65-69-åringarna och deras insatser. Vad gör dem generellt "mer lågpresterande"? Problem med chefer och medarbetare kan det förstås finnas, men det tror jag inte per automatik är kopplat till ålder.

Ibland kanske människor stannar för länge på vissa arbetsplatser, där både de och deras omgivning skulle vinna på om de kunde och vågade gå vidare. Men det kan gälla även yngre. Och är nog inget man löser genom en låg pensionsålder.

Anonym sa...

Lappri. Det är bara att tänka fullkomligt enkelt, klart och rakt fram: BÅDA blocken verkar för ÖKAD arbetslöshet genom fortsatt massinvandring. Mycket kan värderas politiskt, men är det JOBBEN man sätter främst kan bara ett enda parti komma i fråga, och det är Sverigedemokraterna. Helt klart.

- Peter Ingestad, Solna

Rasmus på Kungsholmen sa...

Tvärtom! Länder som sluter sig mot omvärlden brukar knappast få en lyckad ekonomisk utveckling. Däremot behöver vi en politik som underlättar för människor, oavsett bakgrund, att snabbt komma i arbete. Och Europas mest liberala arbetskraftsinvandrings-lag som vi har fått under den snart gångna mandatperioden är något att vara stolt över.