Föräldrar, mammor som pappor, vill förstås gärna vara med sina barn så mycket som möjligt. Men kan av olika skäl t.ex. vilja eller behöva arbeta under de första månaderna. Helt OK, enligt det nya EU-förslaget om föräldraledighet - om du är en man. Kvinnor ska däremot tvingas vara hemma i sex veckor efter förlossningen.
En slags omvänd föräldraledighetsdebatt från den vi har i Sverige, där vi är många som jobbar hårt för att mammor som pappor ska få varsin reserverad del av de skattebetalda föräldradagarna. Skillnaden är förstås att vi vill att föräldraledigheten ska vara en möjlighet, för både män och kvinnor. I det konservativt färgade EU-förslaget är det obligatoriskt, för kvinnorna.
En fråga är förstås hur moderna familjer med t.ex. ensamstående mammor (som den franska ministern och senare Europaparlamentarikern Rachida Dati) eller två mammor passar in i EU:s mammamall.
En annan fråga är hur Europa ska klara de ekonomiska utmaningarna om man i stora delar av unionen räknar bort en stor del av befolkningen och deras insatser. För den påtvingade mammaledigheten handlar förstås inte bara om de första sex veckorna - det är ett utslag av den europeiska verklighet som EU-ministern) och blivande mamman Birgitta Ohlsson beskriver, där familjeförmåner, barnomsorg osv i praktiken omöjliggör för två arbetande föräldrar. Åtminstone om de vill göra karriär, kanske driva företag, och stärka Europas konkurrenskraft.
Jag tror inte på en europeisk jämställdhetspolitik - lika lite som vi ska tvingas gå i konservativ riktning kan vi tvingande ålägga andra länder detaljerna i deras familjepolitik. Som EU-kommissionär Cecilia Malmström skriver har Europa mer angelägna saker att bättre göra gemensamt. Men vi kan diskutera och övertyga - och peka på fördelarna. Att till att börja med få in jämställdheten i EU:s tillväxtstrategi är ingen liten men mycket viktig svensk och liberal uppgift.
Bloggar: Carina Boberg, Maria Byström, Linnéa Darell, Andreas Froby, Mark Klamberg, Hanna Lager, Anna Lundberg, Louise Stjernquist.
Media: Aftonbladet, DN, Rapport.
Intressant om politik, jämställdhet, arbetsmarknad, kvotering, kvinnor, obligatorisk mammaledighet, Birgitta Ohlsson, Cecilia Malmström, EU
onsdag, februari 24, 2010
Föräldraledighet en rättighet - inte ett tvång
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar