måndag, februari 01, 2010

Att tjäna sitt land, och respekteras för den man är

Barack Obamas första State of the Union, ett drygt år efter tillträdet som president, fick kanske inte det innehåll och den inramning av det politiska landskapet som många liberaler hade hoppats och rentav trott. Den fortfarande personligt mycket populäre presidenten har mycket att bevisa, liksom hans demokratiska parti.

En glädjande nyhet försvann kanske bland de ekonomiska allvarsorden: Det är äntligen dags att inleda avskaffandet av "Don't ask, don't tell"-principen i amerikanska försvaret. Principen att det är OK att vara gay - så länge du, eller någon annan för den delen, inte berättar det har berövat det amerikanska försvaret över 13.000 medarbetare och soldater sedan den infördes 1993. Då var den förstås ett fall framåt, jämfört med tidigare benhårda förbud, men har inte desto mindre varit ett i grunden förskräckligt hyckleri.

Att ha öppet homosexuella i militären borde inte längre vara något stort problem, och därför borde processen att avskaffa "don't ask, don't tell" gå snabbt. Något annat vore att erkänna att situationen är mer problematisk än den är eller behöver vara. Värderingsskiftet i amerikansk liksom i svensk opinion har varit stort de senaste årtiondena och det avspeglar sig också bland militärer - de flesta har nog inga som helst problem med vilka deras vapenbröder och systrar blir kära i. De har viktigare och värre saker att tänka på.

Att inte låta alla som vill och kan tjäna sitt land är inte bara diskriminering - utan också gravt resursslöseri för militären. De individer vars rättigheter kränks av den stora allmänna arbetsgivaren kan mycket väl vara strategiskt viktiga experter, till exempel arabiskkunniga tolkar som det amerikanska försvaret har oerhört stort behov av.

Obamas upplevda saktfärdighet kring att avskaffa "Don't ask, don't tell" har väckt frustration i den amerikanska hbt-rörelsen. Om bakgrunden till denna långsamma hantering, och varför det nu börjar röra på sig, skriver NY Times. Äldre svenska artiklar har DN och SvD.

Intressant om , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: