lördag, maj 20, 2006

Iranska irrgångar

President Ahmadinejad gör ytterligare ett utspel som är mer uppseendeväckande än något hittills, och Iran riskerar att ta ytterligare ett steg mot internationell pariastatus. Symboliken i det föreslagna påbudet är rent fasaväckande, för Irans, islams och alla inblandades skull får även en demokratiberoende liberal hoppas att det autokratiska väktarrådet tar den folkvalde presidenten i örat. Luf-ordföranden Fredrik Malms kommentar från i går, 19 maj, fångar allvaret i det hela:

"På fredagskvällen nåddes världen av beskedet att Irans president Mahmoud Ahmadinejad vill införa en lag där judar i Iran ska tvingas bära gula armbindlar. Skälet påstås vara att muslimer inte av misstag ska behöva skaka hand med eller vidröra en jude. Även kristna och anhängare till ursprungsreligionen Zoroastrism ska omfattas av lagförslaget.

- Om detta lagförslag genomförs bör Irans ambassadör per omgående lämna Sverige och ambassaden stängas igen till dess att regimen i Iran har ersatts av ett demokratiskt styre, kommenterar Fredrik Malm, ordförande i Liberala ungdomsförbundet.

- Irans president tar nya steg för att efterlikna Hitlertyskland, fast i fanatisk religiös tappning. Det är dags att omvärlden slutar vara naiv och på allvar inser vilket hot regimen i Iran utgör mot minoriteter, mot Israel, mot judar och mot oliktänkande, avslutar Fredrik Malm."

1 kommentar:

Rasmus på Kungsholmen sa...

De iranska irrgångarna var verkligt irrande denna gång. Ryktet om en lag som skulle tvinga judar, kristna och zoroaster att bära olikfärgade armbindlar var just bara ett rykte.

Jag ber om ursäkt för att ha medverkat till att ryktet sprids. Att det uppstår och en mer sprids, inte bara på bloggar utan också i etablerade medier i flera länder, är dock i sig ett mått på den iranska regimens framtoning. Is image everything?