söndag, maj 21, 2006

Demokratiska drömmar - och verklighet?

Demokraterna i USA borde haft ett gyllene läge inför höstens mellanårsval. Med rekordlågt eget stöd utgör den sittande republikanske president Bush snarare ett sänke än en styrka för sina partikamrater när en tredjedel av senaten och alla 435 platser i representanthuset ska väljas. Ovanpå ett impopulärt krig i Irak, underrättelseskandaler, de höga oljepriserna, en hackande ekonomi, problem med pensioner och sjukförsäkring och en splittrande debatt om illegal invandring, har republikaner i kongressen hamnat i fokus i korruptionsaffärer.

Samtidigt tycks för första gången på länge betydligt fler amerikaner nu säga sig dela demokratiska än republikanska värderingar. Nog så viktigt i ett land där tron och värderingarna som bekant spelar en mycket stor politisk roll.

Upplagt för demokratisk smash-seger i år alltså, som en fin uppmarsch inför presidentvalet 2008. Men hittills har det ändå gått trögt. Demokraterna verkar inte ha fått fart på partimaskinen och kunnat leverera ett rakt, trovärdigt alternativ till republikanerna. Hur valdistriktskartorna för representanthuset ritats ute i delstaterna spelar också in i att skapa "säkra" republikanska mandat (och för den delen demokratiska, om än färre).

Men nu kan det ha lossnat. New York Times skriver i dag om att flera mandat som ansetts säkert republikanska nu kan vara verkligt valbara även för demokratiska utmanare. Hoppfullt! (Läs mer här - för åtkomst krävs gratis medlemskap för nytimes.com.)

Inga kommentarer: