fredag, november 03, 2006

Bonus botar lönespiral?

LO-facken är oense om kvinnosatsningen i den stundande avtalsrörelsen, rapporterar Ekot. För att tala i generella termer vill inte männen i industrifacken avstå löneutrymme till kvinnorna i Kommunal och Handels, men om det ska bli bra och hållbara avtal, som ger löner som står sig utan att inflationen rusar iväg, så är det vad som krävs. Och ska det bli någon större skillnad för de många lågavlönade kvinnorna är det en lång process som väntar, och stor disciplin av alla inblandade som krävs.

Industrifacken har svårt att förklara lägre löneökningar för sina medlemmar när många industriföretag går mycket bra, vinsterna ökar och aktiekurserna stiger. Men här ligger också ett annat problem än de låga kvinnolönerna: Hållbara löneökningar generellt. En löneökning ett år gäller ju även nästa, även om vinsterna inte fortsätter att vara lika bra. Och de gäller ju även de företag som kanske inte går lika bra som genomsnittet i branschen, men ändå tillhör samma avtalsområde.

Risken med kortsiktiga höga löneökningar är dels att de urholkas när inflationen tar fart, dels att företag som inte går lika bra, nu eller nästa år, behöver dra ner på sina lönekostnader. Och det enda sättet är att minska arbetsstyrkan, och försöka öka produktiviteten. Det är inte den bästa grogrunden för fler jobb i fler och växande företag, utan bidrar till osäkerheten främst för många små och medelstora företag, däribland många familjeföretag.

Kanske vore mer av rörliga lönelösningar värda att pröva, som grädden på moset när företaget går bra. Bonus till fler än direktörerna och cheferna, kunde bli fackets nya stridsrop.

Pingat på intressant.se. Andra bloggar om: , , ,

Inga kommentarer: