söndag, november 19, 2006

Städning, sex och annat vi bör fixa själva

Städtjänster och prostitution lika tabubelagda? Det är kanske inte det Nina Björk menar med sin krönika i dagens DN Kultur (hittade den inte på nätet), men parallellen dras ändå. Om det är ok att köpa någons hjälp att städa hemma är steget i vissa motståndares ögon tydligen inte särskilt långt till att göra det ok med köp av sexuella tjänster.

Det finns säkert förespråkare för hushållsnära tjänster som också förespråkar prostitution, men det hindrar inte att Björks (med fleras?) parallell måste falla på sin egen orimlighet. För att inte säga absurditet.

I rättvisans namn ska sägas att en jämförelse mellan städning och prostitution inte är Björks bärande argument. Huvudtesen verkar vara att städa är sådant som vi bör göra själv, då det gör oss till bättre människor, som ser de skitiga spåren av mänskligt liv (förstå människan genom skiten han/hon lämnar efter sig?).

Frågan är då vad som inte gör oss till bättre människor. Måla våra väggar och reparera våra rör, sådana grundläggande förutsättningar för vårt bekväma mänskliga i-landsliv, borde förstås räknas dit. ROT-avdrag bör således fördömas och permanent förvisas till arbetsmarknadspolitikens historiska skräptipp. Bygga våra hus, vårda våra gamla föräldrar, ta hand om våra barn, sy våra kläder; ja, det finns många aspekter av mänskligt liv som nog kunde ge oss bättre insikt i vad det är att vara goda människor.

Eller goda kvinnor?

Pingat på intressant.se. Andra bloggar om: , , ,

1 kommentar:

Tobias Struck sa...

Så länge en medborgare respekterar andra medborgares frid och frihet, så bör medborgaren få avgöra själv vad som gör den till en "bättre människa". Det är inte en stats uppgift att lägga sig i, anser jag.

Personligen vill jag ha hälsa och framsteg. Faktum är att jag har vissa idéer om hur jag skall hålla mig på banan också. Visst, jag undervisar även om de idéerna. Men jag är egen företagare och ingen måste köpa.

Häromdagen såg jag att det går att anlita "sexiga städerskor" från en liten firma här i Göteborg. Det måste vara nymoralisternas mardröm: Total härdsmälta. Och visst, det är litet sunkigt. Men...

Vad gäller strukturell diskriminering och diskursiv könsmaktordning, så biter inget bättre på fördomar än fri kapitalism. Efterfrågan på exempelvis queer-chefer kommer mer och mer inom affärsvärlden. Vilka vet bättre vad hbt-personer vill ha? De är också konsumenter. Och kvinnor som exempelvis vill se läckra, nakna män eller kvinnor på bild kommer också att tillgodoses. Den gamla moralens irrationella element får mer och mer stå tillbaka för marknadskraften. Det i sin tur skapar ett bättre samhälle för individens frid och frihet: Mindre fördomar och mer respekt!