söndag, maj 23, 2010

Kulturpengar i teori och verklighet

Kulturpolitik handlar om principer och pengar. För mig som liberal kulturpolitiker är det uppenbart att kulturen kan ta större plats i vår ekonomi, men också att kulturens frihet från politiken bör öka. Kulturen behöver mer pengar, men inte i första hand från offentliga budgetar.

När de rödgröna i Stockholms stad i veckan har presenterat sitt alternativ till vår kommunala kulturpolitik handlar det också mycket om pengar. Kommunala pengar.

Visst är det för oss ett politiskt, praktiskt mål att år från år öka kulturens ekonomiska utrymme. Samtidigt strävar vi efter att ge kulturlivet, kulturarbetare och entrepenörer, kulturbrukare och konsumenter, större utdelning av varje skattekrona till kulturen. I Stockholm sker det bl.a. genom våra "växtpengar": bonus inom kulturstödet till dem som når många barn och unga eller ökar sina egna intäkter, en särskild fond för nyskapande kultur, m.m.

Det sker också genom vår satsning på biblioteksstrukturen - vilket kan låta torrt och byråkratiskt, men helt enkelt handlar om att biblioteken ska finnas där stockholmarna finns, på stockholmarnas villkor. Det innebär t.ex. flytt av Högdalens och Bredängs bibliotek till mer centrala, t-banenära lägen, och det nya t-banebiblioteket vid Stureplan.

De rödgröna lovar nu mer pengar än oss till kulturen. Det är det enkla oppositionssvaret och det vi hört varje år, varje budget och delårsrapport sedan 2006. Ser man till praktiken, när de verkligen haft makten, är den dock annorlunda, vilket vårt kulturborgarråd Madeleine Sjöstedt visar på sin blogg. Med Folkpartiet vid makten satsas mer pengar på kulturen. Det är för övrigt också ett faktum i landstinget: med en folkpartist som ordförande har kulturnämndens anslag ökat 47 gånger mer än den föregående rödgröna mandatperioden (2002-2006 var ökningen 1 mkr, 2006-2010 47 mkr).

Madeleine Sjöstedt visar också hur de rödgröna vill satsa mer på lokaler men slopa kulturbonusen, hur bibliotekens framtid ter sig osäker med det rödgröna alternativet, och hur vi i Alliansen har gjort plats för fler verksamheter inom stödet till det fria kulturlivet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , ,

Inga kommentarer: