söndag, maj 16, 2010

Bordsdeltagare eller staketsittare?

Greklandskris, räddningspaket, "ekonomisk regering": allt detta till trots är euron inte mindre aktuell för Sverige i dag än tidigare (som jag skrev i början av veckan). Visst krävs om- och nytanke och säkerligen en del räfst och rättarting för att inte som Johan Norberg varnar, den krisöverbryggande bron ska sluta över avgrunden.

Vi måste tillbaka till en mer normal ekonomi, men där bör Sverige sitta med vid bordet. Vår nuvarande position på staketet, som Peter Wolodarski (inspirerad av Paavo Lipponen) i dag beskriver den, är varken ansvarsfull - eller inflytelserik. Vi frånsäger oss möjligheten att påverka det Europa som ofrånkomligen kommer att fortsätta påverka oss. Och förmodligen en ytterligare ekonomisk vinst av det EU-medlemskap som redan bidragit till att göra oss så bäst i klassen som Reinfeldt & Borg gärna framhåller. Sahlin & Östros håller förstås egentligen med och håller sig lika gärna på den trygga hemmaplanen men undviker varje tillfälle till något som kan likna beröm av Alliansregeringens ekonomiska handlag.

Folkpartiet och Jan Björklund visar, måhända inopportunt men med goda skäl, färg som Sveriges mest Europavänliga parti.

Per Altenberg bloggar som vanligt insiktsfullt om dessa frågor. Bloggar gör också Raymond Svensson. Mathias Sundin debatterar på nt.se. DN:s huvudledare behandlar i dag EU:s krishanteringsförmågor.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

4 kommentarer:

Leif Mohlin sa...

Ända tills jag lyssnade på The Economist blogg i morse har jag varit en stark Euroanhängare.
Men eftersom nu t ex Grekland och sen Portugal/Spanien räddas visar det prov på just det som inte skulle ske. Man skulle ej rädda länder som inte skötte sig. Varför räddas dem? Därför att det är banker i Tyskland/Frankrike som sitter på skulderna.

Mönster. 1. Tyskland och Frankrike fuskar med reglerna och kommer undan med det. 2 Länderna i sydEuropa ser var gränserna går och fortsätter... 3. Polikerna ser inget annat väl än att rädda. Resultat en valuta med verkligt stora risker.
Det är detta kritiker varnat för och som förespråkare anser de kunnat bemöta.
Tveksamt. Helt plötsligt känns inte Angela Merkels lysande bana så lysande längre.... och kanske gjorde Sven Hagströmer rätt som så tydligt tog fajt för att Sverige skulle hålla sig utom Euron...

Var finns tecknen på att EU klarar att hantera det här? ECB? Trichet som inte ens lyckats klarlägga fusket
Rättegångar i Grekland som ställer de skyldiga inför rätta? nej det sker inte
Frankrike? Visserligen Francophon. Men de följer ej disciplinen själva
Tyskland? som sagt ovan
Slutsatsen är att Euron kan ha visat med detta stora paket att det just är en omöjlighet... Väldigt synd för jag trodde ända tills i morse att det var en humla

Rasmus på Kungsholmen sa...

Det finns en hel del att säga om eurons regelverk och hur de har hanterats och ändrats. Vi kan dock konstatera att krisläget i Grekland förmodligen inte hade varit bättre utan euron (även om de inte uppfyllde kriterierna för att släppas in); att världens och inte minst Europas ekonomier är sammanflätade och att räddningspaket har lanserats även av och för icke-euroländer t.ex. Lettland; och att Sverige påverkas i allra högsta grad även som staketsittare, utan att ha det politiska inflytande och de ekonomiska (inte minst handelsmässiga) fördelarna av den gemensamma valutan.

Leif Mohlin sa...

Tja... om unionen är dödsdömd för att de stora inte kan låta bli att förråda reglerna och det systemet som det var "tänkt" så hjälper det inte att ha inflytande...

Utsikterna för ett valuta-område som varken har politisk enighet eller bindande regler (som följs) är inget vidare
Leif Mohlin
(som inte förstår hur Google ändrar mitt namn till "Städsliv")

Rasmus på Kungsholmen sa...

Krisen är en prövning som förhoppningsvis, och vad det verkar, leder fram till något nytt och bättre.

Självklart är det viktigt med inflytande över dessa viktiga beslut när vi påverkas.