Barn behöver böcker, och årets val av ALMA-pristagare känns välmotiverat genom uppgiften att sprida litteratur och främja läsning bland dem som verkligen kan dra nytta av det. Politiska tolkningar är kanske svåra att bortse från. Viktigast i mina ögon är då insikten att en hållbar tvåstatslösning inte kan byggas utan just böcker, bildning, det hopp och de vidgade vyer som det kan ge, på bägge sidor. Bistånd och uppbyggnad kan inte bara ske med fysisk och administrativ infrastruktur, och det behövs något mer än bara skolor.
En organisation som Tamerinstitutet kanske inte är så lätt att porträttera som en spännande författare, men visar att steget att föra ut författarnas alster till målgrupper som bäst behöver kan vara krångligare och därmed värt mer uppmärksamhet än man tror.
En reflektion är samtidigt att hur riktigt och viktigt det än är att belöna läsfrämjande insatser bland utsatta, så måste man också kunna hålla med om att svensk barnlitteraturs ålderman Lennart Hellsing i sitt 90:e levnadsår hade kunnat vara värd ett pris till Astrid Lindgrens minne. Inte på grund av sin nationalitet, utan för allt det han gjort för att göra Sverige till en av världens starkaste barnlitteraturnationer. Förhoppningsvis får priskommittén fler chanser.
Om det hela skriver bl.a. DN med kommentatorn Lotta Olsson, och SvD.
Intressant om ALMA, Astrid Lindgren-priset, Tamerinstitutet, Lennart Hellsing
onsdag, mars 25, 2009
Böcker till barn
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar