söndag, mars 01, 2009

Svensk ekonomi: Inte så illa?

Rådande kris har fått såväl regering som opposition, och fristående kommentatorer, att försöka överträffa varandra i dystra metaforer över Sveriges ekonomiska utsikter. Är det inte vargavinter så är det "skitår" som stundar.

Ingen var väl heller överraskad av att den negativ tillväxt som BNP-statistiken visade fjärde kvartalet i fjol. Men de dystra kommentatorerna - som finansminister Borg med hans ("tjäle i svensk ekonomi" - borde kanske ta det hela med en lite större nypa salt.

Inte så att det ekonomiska läget inte är allvarligt, eller att vi inte ska ta situationen på allvar - men inget blir bättre av att fan målas på väggen. Inte minst regeringsföreträdare borde vara varsamma för att inte i onödan förstärka kriskänslorna och en nedåtgående spiral av negativa förväntningar. Att stödet för såväl Alliansen som statsminister Reinfeldt hittills gynnats kraftigt av krisen är ingen säkerhet inför valet; halvtannat år är lång tid i såväl ekonomin som väljaropinionen (räkna lika långt bakåt så får ni se).

Fjärde kvartalet 2008 var dystert, i Sverige - och i världen. Jämfört med många andra västerländska ekonomier klarar vi oss hittills ganska bra. Visst kan det svida i svenska storebrorssjälar att grannlandet Norge nu har en större ekonomi än oss (se t.ex. Expressen eller E24) - men även utan olja och gas är vår grundläggande ekonomi sund och stark, inte minst vid en jämförelse med det tidiga 90-talet. BNP-statistik ska hanteras med viss försiktighet, och helåret 2008 var heller inte så dystert som det enstaka kvartalet. När även den försiktige riksbankschefen Ingves talar om en vändning 2010 (DN) vågar vi kanske hoppas - utan att ta ut något i förskott.

För Alliansen gäller det då att fortsätta göra rätt: att efter att ha samlat i ladorna under de goda åren fortsätta hålla emot alla som gärna är generösa med skattebetalarnas pengar, och istället prioritera noggrant, värna välfärden, och göra strategiskt riktiga förändringar av skatter, arbetsmarknad osv. Då finns alla förutsättningar för att tjälen snabbt går ur.

Pingat på http://intressant.se Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Inga kommentarer: