Toleransens vindar i den amerikanska opinionen uppmärksammas också här på hemmaplan, senast i dagens SvD (vars utrikesbevakning hör till det som ger den andra Stockholmstidningen sitt värde).
Målet om samkönade äktenskap i hela New England som jag skrev om i april har tagit ett steg närmare. Till det som diskuteras hör också förekomsten av homosexuella i militären, där man efter halvtannat årtionde äntligen verkar vara redo att ta steget vidare från Clintons framtvingade kompromiss "Don't ask, don't tell". Den diskussionen och opinionsförändringen märks inte minst bland militärer själva, som en NY Times-artikel i förra veckan berättade från den anrika militärakademin West Point.
För USA:s alla homosexuella är lagförändringarna och de nya rättigheterna, men kanske ännu mer den underliggande opinionsförändringen, naturligtvis stora framsteg. Det är kvitton på att de är delar av samhället, människor som lever samman och försvarar sitt land precis som alla andra amerikaner.
Men för samhället i stort är de förändrade lagarna och åsikterna framför allt tecken på en större omvälvning i den fortgående men inte självklara utvecklingen mot större frihet och jämlikhet. Kvinnors frigörelse och den svarta medborgarrättskampen visar vägen - liksom att striden inte är slut för att några slag är vunna. Och liksom då måste partipolitiken kanalisera eller hantera förändringarna - eller ta konsekvenserna.
Intressant om samkönade äktenskap, HBT, gayrättigheter, don't ask don't tell, gays in the military, jämställdhet, medborgarrättskamp
måndag, maj 04, 2009
Frihet, jämlikhet, äktenskap och rätten att slåss för sitt land
Etiketter:
Demokrati o ideologi,
Jämlikhet,
Partipolitik,
USA
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar