fredag, februari 10, 2012

What we in Sweden call RUT-avdrag

Många svenska hjärtan klappar lite extra för det brittiska. Även om det finns mycket att vara kritisk mot i det Förenade Kungariket, så är det något med andan, språket och kulturen som får oss på fall. Det förmedlas inte minst genom medieutbudets alla deckare, historiska dramer och det ofta närvarande nyhetsflödet. Och brittisk politik tävlar med amerikansk om att synas på svenska tidningssidor.

När en brittisk premiärminister kommer till Stockholm och lyfter fram ett nordiskt samarbete där vi får vara med i samma begränsade skara som den gamla imperiemakten, så är det förstås lätt att charmas. Vi får bara hoppas att resultatet av samtalen blir konstruktivt, och inte ägnat att ytterligare splittra ett EU som behöver hålla ihop mer än någonsin.

Pensionerna och jämställdheten är förstås två viktiga frågor att diskutera. De brittisk-nordisk-baltiska länderna kan förhoppningsvis bidra till lösningar som sprider sig.

David Camerons uppmärksammade intresse för det svenska RUT-avdraget är talande. En egentligen ganska blygsam, men mycket symbolisk reform - som kan bidra till att stärka sysselsättning, minska utanförskap och underlätta framför allt kvinnors karriärmöjligheter och företagande. Bra för både pensionerna och jämställdheten. Och något helt annat och modernare än de "upstairs and downstairs" som vi lärt känna och påmints om senast i succén "Downton Abbey".

Och så är det ju smickrande om britterna kan inhämta inspiration från lilla Sverige.

Aftonbladet, Expressen, Hallandsposten, Helsingborgs Dagblad, SvD

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Inga kommentarer: