torsdag, juni 25, 2009

Republikanernas problem: politikerna och väljarna

Ytterligare en potentiell presidentkandidat som faller ur på ett tidigt stadium. Ytterligare en högprofilerad republikan som försökt ta strid med demokraterna och Obama även på den nationella nivån men som faller på eget grepp. Ytterligare en moralpolitiker som varit snar att kritisera andra men avslöjas med förödande dubbelmoral.

Den här gången gäller det South Carolinas guvernör Mark Sanford - som gjorde sig ett namn bl.a. genom att motsätta sig federala stödpengar till sin delstat, som har att tampas med sådant som förfallna skolor invid bullriga godsjärnvägar. Än en gång är det privatlivet och närmare bestämt sexlivet som inte tål att ses dagens ljus, åtminstone inte i ett värdekonservativt parti med högerkristna värderingar och kärnväljare. (Läs mer i NY Times, här och här.)

Republikanerna tycks ha två huvudproblem: sina egna politiker och väljare. Än en gång demonstreras republikanska dilemman: Vem vågar utmana Obama och de till synes omåttligt starka demokraterna och försöka ta på sig den republikanska ledartröjan? Hur förenas en mer "fundamentalistisk" grupp kärnväljare, som blir allt mer tongivande i ett krympande parti, med ambitionen att växa och breddas? Och lite elakt, hur föra en moralistisk politik utan att riskera att komma ut som dubbelmoralist?

Guvernör Sanford verkar inte ha svaren.

Intressant om , , , , ,

Inga kommentarer: