tisdag, oktober 03, 2006

Den enkla, eländiga enhetstaxan

Så var det gratis att åka buss i Stockholm igen. Ännu ett rån har lett till ännu ett skyddsstopp (rapporterar bl.a. DN). SL sliter vidare med att finna ett sätt att lösa säkerhetsriskerna och minimera kontanthanteringen.

Bakom det kraftigt ökade användandet av kontanter ligger enhetstaxan - en av den nu avgående rödgröna majoritetens största symbolfrågor. Det är klart att det är populärt att för en smidig 20-kronorssedel kunna åka buss och tunnelbana, men nu visar sig problemen som motståndarna varnade för. Och säkerhetsriskerna är bara en del. Därtill kommer de ökade minskade intäkterna, när enkelresorna blir billigare och färre månadskort säljs, som beräknats till minst 10 miljoner kronor per månad men troligen blir mer. Varje dag som SL p.g.a. skyddsstopp inte kan ta betalt för bussresorna läggs ytterligare miljoner till denna finansiella dränering.

Månad efter månad läggs detta ihop till mångmiljonförluster, pengar som SL inte har. Tvärtom finns, som alla som åkt i kollektivtrafiken vet, stora behov för underhåll och utbyggnad.

Nu är det värt att minnas var ansvaret för enhetstaxan ska läggas: hos den avgående rödgröna majoriteten och det socialdemokratiska trafiklandstingsrådet Anna Kettner. Den tillträdande borgerliga majoriteten får hantera efterbörden. Den långsiktiga lösningen består i smarta kort, som kommer göra resandet ännu smidigare än en föråldrad enhetstaxa med kontanter och pappersbiljetter.

Pingat på intressant.se. Andra bloggar om: , , ,

4 kommentarer:

Jesper Svensson sa...

Jag antar att du varit i London. Där har de ju ett system där man köper biljetter i en automat vid varje (?) hållplats. Ingen kontanthantering alls i bussarna, föraren sitter i en inglasad hytt. Varför kan inte Sthlm ta efter ett sånt system? (Vårt kontant- och stämpelbaserade stenålderssystem är ju skrattretande. Och, uppenbarligen, en arbetsmiljöfara.)

Rasmus på Kungsholmen sa...

Biljettautomater vore förstås bättre än dagens föråldrade system. Problemet är väl att det borde införts för länge sedan. Nu, när vi väntar på de smarta korten, behövs nog mer kortsiktiga lösningar. Det hindrar inte automater på åtminstone de större tunnelbane- och pendeltågsstationerna m fl välbesökta platser. Har t.ex. sett en automat i Västermalmsgallerian, så hopp finns...

Anonym sa...

Idag ger förköpta biljetter 10 % rabatt jämfört med kontantbiljetter. Dom tidigare rebattremsorna gav nästan 50 %. Självklart medför detta att färre förköper och fler betalar kontant. Till detta skall läggas att man sänkt priset på kontantbiljetter jättemycket samtidigt som 30-dagarskorten inte sänkts alls. Detta leder till att folk som tidigare köpte 30-dagarskort nu betalar kontant. Man borde ha sänkt alla taxor lika mycket i stället för att bara sänka kontanttaxorna.

Rasmus på Kungsholmen sa...

Ett bra taxesystem måste självfallet ha en stor skillnad mellan förköpta och direktköpta resor. Hur det kan utformas i ett framtida (förhoppningsvis inte alltför avlägset) smartkorts-system får vi se.

Däremot hade det nog inte varit så bra att sänka alla taxor lika mycket heller; det hade underminerat SL:s ekonomi ännu mer.