söndag, juni 04, 2006

Höger om för folkpartiet?

De indignerade anklagelserna om att folkpartiet har gått åt höger börjar bli oändligt tröttsamma. Inte minst för att det anklagarna egentligen är ute efter är att klistra på rasism-etiketten, något som förstås är otroligt lustfyllt för de som länge haft ett horn i sidan till Sveriges liberala parti. "Äntligen en blotta i bror duktig-rustningen", kan man ana dem mysa.

Bland det värsta är att höra ledande socialdemokrater i en hycklande sorgsen ton beklaga att det gamla, fina liberala folkpartiet inte känns igen. När regeringspartiet börjar oroas borde den liberala oppositionen vara på rätt spår. Värre ändå är när liberaler förvandlas till nyttiga idioter och köper anti-fp-offensiven med hull och hår.

Tråkigt för dessa personer att folkpartiet liberalerna alltjämt är ett parti som står upp för generöst flyktingmottagande och som därtill vill öka möjligheterna till arbetskraftsinvandring. I och för sig, man måste ha en bred tolkningsram för att lyckas se jobb hellre än bidragsberoende för självständiga, fria individer som en lösning med främlingsfientlig anstrykning.

Vi kan alla diskutera enskilda politiska förslag, liksom retoriken i vissa utspel. Ingen behöver vara enig med allt i ett parti men för mig är folkpartiet fortfarande glasklart det liberala alternativet, som vill ge alla människor rättvisa möjligheter genom en bra skolpolitik, som står upp för flyktingar, funktionshindrade och flickor som utsätts för ojämlikhet.

I en klassisk höger-vänster-skala har folkpartiet kanske "gått åt höger". Förvisso har folkpartiet tagit intryck av det danska venstres framgångar.

Men i grunden: Är det verkligen illiberalt med krav, prestationer och motprestationer? Är det verkligen att flörta med främlingsfientliga krafter att studera hur man framgångsrikt blivit huvudmotståndare till och avväpnat en regeringstrött socialdemokrati? Ingen strävar efter att göra folkpartiet till en blåkopia av venstre, framför allt inte med de mer invandringsrestriktiva inslagen och definitivt inte samarbetet med populistnationalisterna i dansk folkeparti.

Ja, ingen utom socialdemokratiska och fackliga valstrateger, och vissa som går deras ärenden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

I love your website. It has a lot of great pictures and is very informative.
»

Anonym sa...

Nice! Where you get this guestbook? I want the same script.. Awesome content. thankyou.
»

Anonym sa...

Hi! Just want to say what a nice site. Bye, see you soon.
»

Anonym sa...

I find some information here.